Kolonyası Yapılan 4 Meyve

Bugünki yazımızda kolonyası Yapılan 4 Meyve kiraz çiçeği, mandalina, iğde, limon kolonyalarının o eşsiz kokularını anlatacağım.

Kolonya kullanan yada kullanmayan herkes merak etmiştir nereden buldular bunun kolonyasını yapma fikrini? Kimin aklına gelir ?

Ya da en içten bir “Yuh bunuda mı yapmışlar ?” demiştir bir zaman değişik kokularda kolonyaları kokladığımızda veya bir şekilde karşımıza çıktığında.

Aslında bunda çokta şaşılacak bir durum yok. Bir çok insanın kokusunda hoşlandığı, o kadar çok ağaç, meyve yada bitki var ki! Bahar gelince, piknikte farkında olmadan aldığınız kekik kokusu, yeni çiçek açmış iğde ağaçlarının kokuları, eski bir evin önünden geçerken “Bu koku da ne ?” dedirten ıhlamur ağacından salınan koku, soğuk kış günlerinde içimizi ısıtmak için hazırladığımız salepin içine koyarken tarçının kokusu, kabuklarını ince ince soyarken çevreye yayılan mandalinin kokusu, daha çok var saymaya kalkarsak.

Kolonyacılar hep aklımızda limon kolonyasını şişeleyen kişiler olarak canlansa da aklımızda gerçek hiçte öyle değil. Genç kimyager kolonyacılar sürekli araştırmaktalar, insanlar neleri sever ? neyin kokusu kullanılsa beğenilir ? zevkle ve mutlu edici biçimde hangi kokuyu kullansak “İşte budur” denir.

Balıkesirin Tarihi Kolonyacısı da sürekli ARGE çalışmalarıyla bizlere seveceğimiz ve kullandığımızda pozitif duygularımızı harekete geçirecek kokular nelerdir araştırmakta. Bizde nelerin kokularını yaptılar? neler ilginç geldi bir düşündük ve bazılarınızın hiç duymadığı parfüm kolonyaların yapıldığını fark ettik ve onları listelemek istedik. Buyrun işte esansı üretilen ve karşımıza kolonya olarak çıkan 4 meyve;

Kiraz Çiçeği

Hep yemeğe alıştığımız kiraz bu sefer kolonya olarak çıktı karşımıza ama kendisi olarak değil çiçeği olarak. Kiraz çiçeği Japon kültüründe çok önemli bir yeri olan bir çiçek. Sakura japoncada kiraz çiçeği demek. O kadar önem veriyorlar ki hayatın gelip geçici olduğunu temsil ettiğine inanıyorlar ve süs amaçlı yetiştiriliyorlar. Özel sakura bahçeleri japonyada sıkçça görülen bahçeler.Biz ise kirazı daha çok yemeği tercih ediyoruz ve gerçek şu ki kokusu nasıldır pek bilmiyoruz. Oysa ki kirazın anavatanı Anadolu olduğunu ve buradan dünyaya yayıldığını çoğumuz bilmiyoruz. Reçeli, kompostosu ve bir çok çeşitte tüketmesini bildiğimiz kirazın çiçeğinin kokusunun ne kadar hoş ve iç rahatlatan olduğunu kolonyacılarımız sayensinde öğrendik. Hafif bir koku ve serinletici denemekte fayda var diyenler için kiraz çiçeği kolonyası satın alabilirsiniz.

Mandalina

Ben mandalinayı vitamin almak için yiyorum desekte bir çok rahatsızlığa faydası olduğunun farkında değiliz. Evet mandalina yemenin o kadar çok faydası var ki saysak bitirebilirmiyiz. En çok bildiğimiz C vitamini deposu olduğundan bünyemizi kuvvetlendiriyor. Peki bu faydaların kokusunda da olduğunu biliyormuyuz ? Bileşenlerinde bulunan bu faydalı maddeleri aynı zamanda kokusuna da sirayet etmekte ve koklamak yolu ile de bize fayda vermekte. Mandalina kokusu diye filmini bile yaptılar izlemediyseniz tavsiye ederiz.

Çoğumuz mandalina kokusu dendiğinde eski günlere gider ve soba üzerinde kurutularak odanın içini saran kokuyu hatırlar. Oysa Kertil Çam mandalinanın kabuğu soyulduğu anda aldığımız o çektikçe içimize bir daha çekmek istediğimiz koku varya onu üretmişler. Tam da anlattığım gibi gerçekten mandalina kolonyasını döktüğünüz anda sanki arkanızda birisi mandalina soyuyor gibi bir his hissediyorsunuz. Denemenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz bir kolonya.

İğde

Çok yaygın olarak tüketilen bir meyve olmasada çoğumuz eski bir sokakta yada bir piknik alanında mutlaka kokusunu almış ve bu da neyin kokusu demişizdir. İğde yaz kış yeşil, çok bilinmese de C vitamini deposu ve bir çok hastalığa iyi gelen bir meyve. Tabii her meyvede olduğu gibi iğde dede bu faydalar kokusuna sirayet etmekte. Eğer kokuların duyguları olsaydı duygusal bir koku olurdu iğde. Ilık bahar rüzgarlarının çevreye dağıttığı içi ısıtan bu duygusal koku hepimizde bir anı bırakmıştır. Yaz kış bu kokunun büyüsüne kapılmak özellikle kıştan bunalanların bahara daha ne kadar var dememeleri için birebir.

Limon

Biliyoruz bu listede neden limon var diyenleriniz var. Limon deyince belkide kendisinden çok kolonyasının akla geldiği ortamlar var. Ama meyve kolonyalarını yazarken her ne kadar meyve olarak tüketilmese de aslen meyve olan limon yazılmızsa ayıp edilmiş olur. Yine faydaları saymakla bitirilemiyecek bir meyvedir limon ve sadece limon kolonyası üreten kolonyacılar bile var.

Limon tek başına tüketilen bir meyve olmadığından herhalde meyve gibi görülmemekte, daha çok tamamlayıcı bir besin tatlandırıcı olarak görülüyor. Buna rağmen tam bir meyve olan limon suyu sıkılarak, dondurulup gıda takviyesi olarak yada ekşi ekşi yemek sureti ile tüketiliyor. Tabii bir de kolonya olarak elimize yüzümüze ferahlık veriyor. Çok az insan varki kendisine uzatılan limon kolonyasını geri çevirsin. İç gıcıklayan ağzımızı sulandıran bir durumu var limonun ama ferahlığı bir başka.

Şimdilik meyvesini yaptığımız kolonyalar bunlar, fakat kim bilebilir gelecek günlerde hiç beklemediğimiz bir meyveninde kokusunu çıkararak bir bakmışsınız kolonya yapmışız. Bizi takipte kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir