Nedir bu koku ve koklama ?

Kolonya ve kokular, koku dan bahsederken koklama eylemimizi gerçekleritiren burnumuzdan ve bu işlemin nasıl olduğundan ve de bu işlemlerin hayatımızdaki yerinden bahsedeceğiz.

Kolonya ve kokular, öncelikli konularımız bunlar, bu nedenle bu konuları temel alan yazılarımızı okuyorsunuzdur. kokunun hayatımızdaki yeri hakkında yada kolonyalar hakkında bilgiler, duygularımız bazende merak edilenler. Fakat bunları yazarken dikkat ettik koku dan bahsederken koklama eylemimizi gerçekleritiren burnumuzdan ve bu işlemin nasıl olduğundan ve de bu işlemlerin hayatımızdaki yerinden hiç bahsetmemişiz.

Evet biliyoruz koku alma organımız burun. Doğayı oluşturan tüm maddeler moleküler kokular yaymakta ve canlılar koku alma organları sayesinde bu kokuları duymaktalar.

İnsanların aksine hayvanlarda kokuların yeri daha önemlidir. Hayvanlar avlanmada, aradıklarını bulmada, haberleşme, bölgelerini işaretlemede, savunmada kokuları kullanırlar. Bir nevi bazı hayvanların yaşamlarını kokular şekillendirir.

Bitkilerde de buna benzer bir mekanizma vardır. Bildiğimiz gibi bitkiler kokarlar ve çoğu zaman bu kokular güzeldir fakat bizler için. Bitkilerin çoğunluğu polenlerinin yayılması için arılar ve diğer canlıları kullanırlar ve bu canlıları kendilerine çekmek için kokuları kullanırlar, bazende tıpkı hayvanlarda olduğu gibi kendilerini korumak için kötü kokular yayan bitkiler vardır ki bu bitkiler bizden uzak ola.

Hayvanlar, bitkiler derken insanları boş geçmeyelim, insanlarda koku yayarlar fakat hayvanlar ve bitkilerin aksine insanların yaydığı kokular pek bilinçli değildir en azından günümüzde böyledir diyebiliriz. Genelde kötü olan insan kokuları vücudumuzun bazı oluşumlara tepkisi olarak ortaya çıkarlar.Ter kokusu bunların başında, diğerlerine girmeyelim. Fakat bazı insanlardan duymuşsunuzdur “Benim terim güzel kokar” sözünü, bu olsa olsa bir mittir yada bunu söyleyen kişi oldukça temiz birisidir. Güzel kokan insan olsa olsa bebek olur. Ah o bebeklerin mis kokusu, süt kokusu, özellikle yeni doğanlarda ki. Yeni doğan değilseniz yada bir bebek, doğal kokunuzun pekte güzel olduğunu söyleyemeyeceğiz. Belki bu yazıyı okurken içinizden bazıları “Hayır mit değil benim terim güzel kokuyor” diyebilir. Bunu diyenler lütfen bize ulaşın, bu güzel kokmanın sırrını öğrenmek isteriz.

Peki canlıların neden ve nasıl koktuklarının yanında bu işlem nasıl oluyor ki? Bu işlem aslında biraz basit birazda karışık, şöyleki; her canlı bulunduğu ortamda biraz erozyona uğrar, bu ortam hava yada sudur ve erozyonda canlının bu ortama sürtünen dış tabakasıdır. Eğer canlı yaradılışı gereği bir dürtü olarak koku yaymıyorsa bu erozyon sonucu dış tabakasında oluşan moleküler parçalanmalar ve bu parçalanma sonucu havaya karışan canlının molekülleri bunu koku organıyla koklayan canlıda koku etkisi yapar. Biraz karışıkmı oldu ne.Kısacası istesenizde istemesenizde havaya koku salıyorsunuz diyelim biz. Tabi bazı özel durumlarda bu istemeden olur. İşte bu koku salımından sonra başlar bütün işler. Allah vergisi burunlarımız hemen bu kokuları yakalarlar.

Her canlıda burun hassasiyeti farklıdır, özellikle köpekler oldukça hassasken biz insanlar kişiden kişiye değişen bir hassasiyet gösteriyoruz. Ama genel olarak hepimiz hatırı sayılır bir koku alma yetisine sahibiz.

Hayır bu yazımızda hiçde bilimsel konulara değinmeyeceğiz, bizim anlamaya çalıştığımız hepimizin bildiği koku alma nasıldır, bilim adamlarının ne anladıkları yada ders kitaplarında nasıl anlatıldığı onların sorunu, biz ne anlıyoruz koku almadan önemli olan bu diye düşünüyoruz.

Şimdi bir örnek verelim bakalım anlamışmıyız. Akşam olmuş eve gelmişsiniz yorgun argın. Ayakkabılarınızı çıkararak kapıdan girerken içeriden gelen mis gibi bir koku bu nedir acaba derken hemen algıladınız ki bu annenizin yada eşinizin (burası sizin medeni durumunuza kalmış, yapacak bir şey yok) pişirdiği yemeğin kokusu. Şimdi denklemimizi bu örneğe uygulayalım.

Evde yemek pişirişiyor ve yemek pişerken oluşan kimyasal reaksiyondan doğan erezyon ile yemeğin moleküler parçaları evin içindeki havaya dağıldırlar ve sizde eve girdiğiniz de bu kokuyu burununuz vasıtasıyla aldınız. Durum bu kadar basit. Hadi bir örnek daha verelim;

Kertil Çam kolonyalarının işyerine girdiniz veeee… bu daha basit ve anlaşılır bir örnek oldu sanırım. Devam edelim o zaman.

Birde insanlarda koku eşiği diye bir şey varmış, nedir bu diye araştırınca öğrendik ki her insan aynı ölçüde koku alamazmış, buna biraz önce değinmiştik ama ilgimizi çeken misafirlerimizin kolonyalarımızı denerken hemen hemen hep aynı tepkiyi vermeleri. Bu da demek oluyor ki kokularımızı koklayanların hepsinin koku eşiği aynı. Kolonyalarımız güzel biz ne yapalım.

İşte konumuzun sonu yaklaşırken en merak uyandıran kısım da geldi. Bazı insanlarda da koku alamama gibi bir sorun varmış. Buna koku körlüğü deniyormuş. Biz bu konuda biraz araştırma yaptık ve şu sonuca vardık, koku körlüğü yoktur, Kertil Çam Kolonyalarını koklamayan insan vardır.

Bir daha ki yazımıza kadar sağlıcakla kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir